2013 m. liepos 6 d., šeštadienis

KOL ŠILDO SAULUTĖ IR DAR SIRPSTA UOGOS - RUOŠIAME ATSARGAS ŽIEMAI




          Kadangi Lietuvoje braškių derėjimo laikas kaip žybsnis trumpas - stabdome šią akimirką ir konservuojame. Juk aplinkui spengiant baltam šaltukui taip nuostabu išsitraukti iš sandėliuko ryškiai raudonos saldžios uogienės ar džemo ir paskanauti su šiltais blyneliais. Mmm.. Taigi...nuraškius vėlyvasias braškes iš daržo, jos pargabenamos namo...O tada...
1. Pirmiausia atskyriame nuo braškių kotelius.



 
2. Tada visas perskalaujame šaltu vandenėliu.
3. Iš pradžių gaminome džemą (beje, tai užtrunka žymiai greičiau nei virti uogienę). Tad braškes virtuviniu maisto smulkintuvu reikia sutrinti iki vientisos tyrelės. Į vieną kilogramą įpylti 250 g cukraus (naudojome nerafinuotą)- ir dar gerokai pamaišyti, kad cukrus ištirptų, o masėje atsirastų putų.


4. Šį skanumėlį supylame į puodus. Leidžiam užvirti ir pavirti apie 3-5 min.
5. Karštą džemą iškart supylėme į stiklainį ir užsukome, pylėm ir sukom, pylėm ir sukom - kiekvieną atskirai.
6. Atėjo uogienės eilė - čia viskas paprasčiau, bet ilgiau. Nuplautas uogas supilame į puodą, cukraus - tokiomis pat proporcijomis kaip ir džemui 4:1 ir virėm, virėm, virėm, kol uogos suminkštėjo, o aplink jas ėmė darytis tiršta masė. Kadangi esu girdėjusi, kad citrinos sultys puikiai išryškina nuostabų braškių skonį (ir tai išbandyta), į šią masę išspaudžiame maždaug pusę citrinos sulčių. Po ilgoko virimo uogienė taip pat buvo supilstyta į stiklainius.


 
Štai ir turime braškių atsargų žiemai.





Pranešimą parašė: Ieva.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą