2017 m. balandžio 25 d., antradienis

SĖJA ŪKYJE. BŪTI NUOLANKIAM



Kovo 29 d. -          pasėjome LINUS
Kovo 30 d. -     pasėjome garstyčių
Balandžio 10 d. -    pasėjome raudonuosius   dobiliukus
Balandžio 20, 21 d. - pasėjome žirnius

Antradienis.
Gandrai dar po truputį tobulina savo lizdus, tįsdami ką radę tinkamo. Palankiu oru jie varliauja prilytose balose. 

Ūkininkai taip pat bando įtilpti į gamtos rėmus: sėti kai nelyja, tačiau prieš lietų - kad sėklytės turėtų ką atsigerti, bet ne per daug.


Mindaugas sėja žirnius.


         Prieš sėjant žemę dirbome prisikabinę akėčias su volu. Ten kur augo burnočiai, o dabar gyvens žirniai, žemę dirbome du kartus: pirmąkart tai atlikome maždaug prieš dvi savaites. Tada dar buvo ganėtinai šlapia dirva: traktorius 'arė' savo ratais palikdamas rėžius, o ant padargo vėlėsi storų burnočio stiebų likučiai.

         Žirnių sėjos dieną, situacija kiek pagerėjo: žemė buvo sausesnė, bet vis dar reikėjo stebėti, kad akėčios gražiai važiuotų, o ne grėbtų ir į lauko galą trauktų rudenio ražienos likučius.




  



          Kodėl sėjame žirnius? Pagrindinė priežastis: jie puikiai tinka sėjomainai, nes žirnių šaknys dirvožemyje kaupia azotą. Kitaip tariant - žirnių pagalba natūraliai azotu patręšiamas dirvožemis. O azotas - pagrindinis augalų mitybos elementas, kuris padeda augaliukams augti dideliems ir žaliems bei derliuje sukaupti daugiau baltymų.




      Kaip tik spėjome pasėti žirnius iki iškrentant pirmiesiems lietaus lašeliams. Taigi - lauksime pasirodant daigų:)
       Laukai: kalneliai, balos, dumblas, durpės, molis...:)

       Ši dirvos ir orų įvairovė verčia būti nuolankiems ir derinti savo darbo ritmą. Tačiau bedirbant kasmet tą patį lauką žinai kone kiekvieną balą ir kalnelį.

       Iki greito pasimatymo!
       Laimės Jums!




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą