2012 m. birželio 7 d., ketvirtadienis

Impregnavimas linų sėmenų aliejumi


Vakar teko padirbėti prie daržinės durų. Senosios jau supuvo, tad teko daryti naujas.
Durys prieš impregnavimą
Darbas įpusėtas, liko prijungti vyrius ir išorę apskardinti. Jau galima impregnuoti medieną, kad naujoms durims nenutiktų taip kaip senosioms.
Likęs sėmenų aliejus. Apačioje butelio matosi nuosėdos.
Impregnavimui pasirinkau sėmenų aliejų, nes jo liko po prekybos žiemą. Kiekvieną dieną aliejų spausdavome, o vakare palikdavome nusistovėti iki ryto – iki prekybos (siekėme parduoti tik šviežią produkciją). Tačiau per tokį trumpą laiką (12-15 val.) nespėdavo nusistoti visos nuosėdos Tam reikia bent savaitės. Taigi nupildavome skaidrų aliejų – o kitą palikdavome. Ilgiau pastovėjusio aliejaus jau nebegalima vartoti - tuo labiau parduoti kaip maisto produktą, tačiau ir toks sėmenų aliejus neįkainojama, nuo seno žinoma, vertybė – tik naudojama kitokiu tikslu.
 Tai gali patvirtinti įvairių profesijų žmonės, kuriuos teko sutikti prekiaujant - staliai, kosmetikos gamintojai ir pan. Per visą žiemą tokio pastovėjusio aliejaus susidarė nemažai - laikas jį išbandyti ir produktyviai panaudoti. Šiuo atveju – kaip medienos impregnantą.
Durų mediena nebuvo specialiai ruošta ar kaip nors valyta. Impregnavimui panaudojau paprasčiausią seną lenkišką sodo purkštuvėlį. Supyliau aliejų į jį ir tiesiog purškiau ant medienos. 


Darbo eigoje

Galima tepti ir teptuku, bet purškiant žymiai greičiau ir paprasčiau. Aliejus tuoj susigeria ir nevarva. Po 2 -3 dienų veikiamas saulės ir oro jis tampa dervom, kurios puikiai apsaugo medieną nuo kenkėjų, pelėsių, grybų. Kitaip tariant - puikiausias inpregnantas.
Durys po inpregnavimo

Aliejaus kaip impregnanto savybės:
  • Visiškai nepavojingas aplinkai.
  • Natūralus produktas.
  • Neskleidžia toksiškų, pavojingų žmogaus sveikatai medžiagų.
  • Užtepus ant medienos sustiprina tos rūšies medžio kvapą. (Pavyzdys: Impregnuotos sandėliuko lentynos - jau praėjo daugiau kaip pusė metų, tačiau dar jaučiamas malonus, gaivus eglės sakų kvapas).
  • Galima purkšti su sodo purkštuvėliu.
  • Nekenkia gumai, jos netirpdo. Tad juo galima tepti padangas permontuojant.
  • Galima impregnuoti batus.
  • Beveik nekeičia natūralios medienos spalvos.
  • Impregnavus nereikia vėdinti patalpų, nes aliejus netoksiškas.
  • Apsitaškius rankas ar kūną belieka aliejų išsitrinti ant kūno, o ne bėgti kuo greičiau plautis, nes jis ne tik kad nekenkia odai, o ją teigiamai veikia, kaip drėkinamasis kremas.
  • Galima impregnuoti net molį, jis tampa visiškai nelaidus vandeniui. Pvz. ekologinio būsto duše impregnuojamos sienos - jos tampa nelaidžios vandeniui.

Manau ateityje dar tikrai papildysiu šį sarašą.

2 komentarai:

  1. Gal turite tokio drumzlino aliejaus ir prekybai už gerą kainą? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip turime aliejaus impregnavimui. Pasiskambinkinte 863490205.

    AtsakytiPanaikinti