2017 m. lapkričio 6 d., pirmadienis

KAS TA J U D R A (Camelina sativa)?

Iš kairės: judra, dygminas ir aš.




Šį klausimą vis dar išgirstu bent vieną kartą kiekvieną šeštadienį:) Džiugu, kad vis daugiau žmonių iš naujo atranda senų senovėj mėgtus augalus. O jei dar nesate tarp jų - šis straipsnis kaip tik Jums. 



Yra daug mokslinės informacijos atsakymui į šį klausimą. Tačiau šiandien apibūdinsiu JUDRĄ (Camelina sativa) iš patirties. Juk su šiuo augaliuku draugaujame (ją auginame) jau ketverius metus.



IŠVAIZDA

Žydinti judra
Man labiausiai patinka, kai judra nužydi. Susiformuoja mažos lašelio formos dėžutės. Panašiai kaip linų. Tik pastarųjų būna apvalios. Kai dėžutės pradeda šiugždėti...jos mums šnabžda, kad nori jau į aruodus. 


DERLIUS
Mes auginame žiemines judras. Tai reiškia, kad sėjame rudenį. Derlių imame vasarėlę.
Mindaugas kulia judras
Nors kasmet judrą sėjame vis kitame lauke...Kiekvienais metais judra žydi lauke kartu su gauja ramunių ir įvairybe kitų man nežinomų grožių. Tad judros (Camelina sativa) kūlimas tampa tikru iššūkiu kasmet. Ramunės ypač mėgsta suktis kombaino kederio karuselėje. Tad tenka jas iš ten net jėga išprašyti. 


Visą dieną rinkus sėklytes, naktį jas valome su valomaja. Antraip - susispaudę su žolytėmis, savo dėžučių liekanomis ir būdamos drėgnos - gali pradėti kaisti. Čia laukia labai atsakinga, bemiegė naktis. O kartais ir kelios. Mat ne taip greitai tos smulkios sėklytės byra valomąja pilamos rankutėmis su kibirais. Kartais tenka ir keliskart valyti. Tol kol visos judros būna pasipuošusios tik auksinėmis savo suknelėmis. Tada supilamos džiovinti. Ten jos kelias dieneles šoka su švelniu vejeliu. Mes stebime.




Judros ką tik nukūlus
Nukultos, išvalytos, išdžiovintos mūsų judros




















Taip judros  (Camelina sativa) paruošiamos saugiai žiemoti ir aliejui spausti.  
Apie mūsų spaužiamą aliejų plačiau čia: 

https://tv.lrytas.lt/laidos/kaimo-akademija/2015/04/19/news/isskirtinis-ukis-ivairiu-rusiu-aliejaus-gamyba-ii--200321/




SKONIS



Aš ir judra
Man patinka judros (Camelina sativa) sėklų aliejus savo skoniu. Jis išraiškingas ir ryškus. Jaučiasi truputėlį lyg būtų česnako ar krieno. Puikiai tinka šliūkštelti ant raugintų kopūstėlių. Taip taip, ne tik linų sėmenų aliejus tam reikalui tinka:). 
Skanu į jį panardinti šviežiai keptos duonelės gabalėlius. Tokią duoną kepa Mindaugo mama. Supjausto kubeliais. Jie išmirksta ir tampa JUDRIŠKAI skanūs :)
Mindaugo mama aliejų valgo su salotomis. Mūsų klientai taip pat.


Judros sėklos dar lašelio formos dėžutėse

Ne vienas mūsų klientas pasakoja, kad šis aliejus tik paragavus sumažina kylantį rūgštingumą. Bet kuriuo paros metu. Nors knygoje skaičiau, kad geriausia prieš miegą išgerti šaukštelį judros aliejaus. Taip paruošiat judrų kariuomenę kariauti su ryte kylančiu rūgštingumu. Beje, vienoje paskaitoje sakė, kad norint išvengti šio rytinio "malonumo", vakarienę reiktų valgyti labai lengvą ir bent 2-3 valandas prieš miegą. Gal tai veikia?:) Gal bandėte? Kaip ten sakoma: "...vakarienę atiduoki priešui:D"

Bet ką aš čia taip išsiplėčiau.

Ne kartą įsitikinau, kad kiekvieno skonio receptoriai skirtingi :D  Kviečiu patiems paragauti ypatingo judros skonio:) 


TEKSTŪRA


Judros (Camelina sativa) sėklos, kaip ir linų sėmenys bei užsieniniai draugai - čija ir ispaninis šalavijas - turi savybę tirštėti. Kai užpilate vandeniu, jos labai išbrinksta, išsipučia, o vanduo tampa glitus. Tad puikia tinka jos įsiberti į sveikuosius kokteilius. Taip pat patirštinti kokią skanią sriubytę. Mūsų klientė žaliavalgė jas vakare užpila vandeniu. Ryte valgo šią minkštą JUDRŲ košę.




KIEK GALIOJA?


Iš patirties galime pasakyti, kad visos sėklos, gali išsilaikyti mažiausiai du metus. O aliejukas, būtent judros, mažiausiai keturis mėnesius. Aišku, patartina surasti judros aliejukui vietos šaldytuve:)



JUDROS - KULINARINIS PAVELDAS



Judros  (Camelina sativa) - nepelnytai pamirštas lietuvių augintas augalėlis. Kulinarinio paveldo fondo direktorė mums pasakojo, kad yra surinkta duomenų apie judras senovėje. Jas augindavo su linais. Kodėl? O gi todėl, kad išspaustas su judromis, linų aliejus, ne taip greitai apkarsdavo. Mat judros, nors ir sukaupia daug OMEGA3,  turi ir natūralių antioksidantų: vitaminų D ir E.   

Džiaugiamės galėdami prisidėti prie tradicijų atgaivinimo bei pratęsimo.


Dar daugiau nuotraukų ir naujienų apie judras mūsų ūkyje čia: https://smilgiai.blogspot.lt/search/label/Judra


Šiandien tiek ir iki pasimatymo  www.smilgiai.eu ir turgeliuose šeštadieniais! 


Ieva


www.smilgiai.eu            www.smilgiai.eu               www.smilgiai.eu












Komentarų nėra:

Rašyti komentarą