2013 m. sausio 10 d., ketvirtadienis

Prisimenant 2012 m. darbymetį. LINAI



"Iš pradžių dainuodavo dainas apie linelį, o kai šių pritrūkdavo, ir kitas, ypač tas, kurios geriau išeidavo. Taip ir skambėdavo kaime rovėjų dainos, nes tuo pačiu metu raudavo ne vienas, o keli ūkininkai." 


        Šia ištrauka iš Vito Valatkos rašytinio palikimo "LINŲ AUGINIMO IR APDIRBIMO PAPROČIAI" (šaltinis ir pilnas straipsnis: http://zam.mch.mii.lt/Mokslas/Linu_augin_apdirb_paproc.htm) noriu pradėti šios dienos straipsnelį apie linų auginimą Lietuvoje. 
          Juk niekam ne paslaptis, jog šis augalas Lietuvos ūkiuose šiandien yra retas. Ne visi vaikai jau ir bežino, kas tai per rūšis. Kalbant su įvairiais žmonėmis tampa aišku, kad šio naudingo augalo žmonės pasiilgsta. Atsiminti linus priverčia vaizdiniai iš vaikystės, kai tėvai nurovę ir apdirbę linus veždavo iš jų išspausti aliejų:
        - Tėvas išvažiuodavo ir grįždavo tik kitą dieną (mat spaudykla būdavo tolokai), o ir spaudimas užtrukdavo. Užtat visi laukdavo to šviežumėlio skanaus,- pasakoja viena labai maloni pašnekovė. Ak, gera klausyti... Kuo toliau, tuo vis labiau suprantame, kad ši tema ne vienam aktuali ir artima, tad norėtume detaliau panagrinėti, kiek tų linų auginama šiandien, kiek kartų sumažėjo jų plotai, kodėl ir dėl ko ne vieno atminties prisiminimuose glūdintį augalą ūkininkams tenka pakeisti kitomis kultūromis?
    Taigi, kad būtų paprasčiau įsivaizduoti skaičius, juos pavaizdavome diagramose pasinaudodami Lietuvos Statistikos departamento duomenimis.
      Diagramoje žemiau matome, kad prieš 10 m., t.y. 2002 m. linų buvo auginama net 9500 ha. Metams bėgant jų plotai vis mažėjo. Žiūrėkime kas vyko paskutiniais metais - 2012 m. pasėta tik 300 ha ! prie šio skaičiaus turiu dėti šauktuką - tai 30 kartų mažiau nei prie dešimt metų.


       Toliau panagrinėkime istoriją. Lietuvoje buvo auginama dviejų rūšių linai - pluoštiniai (skirti pluoštui perdirbti - siūlams ir pan., nors ir jų sėmenys buvo naudojami aliejui spausti) ir sėmeniniai (naudojami aliejaus spaudimui ir kitam maistui). Diagramoje apačioje matome, jog pluoštinių linų auginimas visai sustojo.
Daug šaltinių teigia, jog įstojus į "Europos Sąjungą... auginti tapo nuostolinga"(Šaltinis: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:tOdOZ1x0dFwJ:www.up.lt/straipsniai/skaitykite/%3Farticle_id%3D3756+&cd=1&hl=lt&ct=clnk&gl=lt), ūkininkai nebegauna išmokų, o linų auginimas - darbas ne lengvas. To pasekoje, ūkininkams neparduodant linų perdirbėjams, užsidarė ir linų perdirbimo įmonės. Taigi, mūsų duomenimis, linus Lietuvoje augina tik keletas entuziastų. Vieni iš jų nuo seno gerbia liną kaip naudingą savo savybėmis augalą, už tai mes gerbiame juos, ir džiaugiamės galėdami pažinti šį augalą ir prisidėti prie lietuviškų tradicijų išsaugojimo, nors linai reikalauja specifinio ir daug ilgesnio darbo nei kitos ūkiuose auginamos grūdinės kultūros.
         Taigi, pluoštinių linų auginimo tendencija buvo mažėjanti kol visai sunyko, o sėmeninių linų (daugiausiai naudojamų linų sėmenų aliejaus spaudimui) auginimo tradicija Lietuvoje buvo nepastovi. Iš paskutinių metų duomenų matoma didėjimo tendencija. Gal kaip ir viska turi savo raidą, taip ir linų auginimas Lietuvoje įgauna šiek tiek kitokias tradicijas (nuo senovinių raštuotų lininių rankšluosčių iki vis gerėjančios sėmenų aliejaus žaliavos ir gatavo produkto kokybės?)

Šaltinis: Lietuvos Statistikos departamentas (http://www.stat.gov.lt/lt/)

    
       Jei jau prakalbome apie linų sėmenų aliejaus žaliavą, t.y. pačius sėmenis, pažvelkime į apačioje esančią diagramą su realiai nukultų linų skaičiais (tonomis). 2011 m. palyginus su 2010 m. iškilo iki 3,5 karto. Bet visgi tai yra labai mažai (maždaug 230 g/ vienam Lietuvos gyventojui). Pastaba: 2012 m. tikslių duomenų nėra, tačiau atsižvelgiant į tai, kad pluoštiniai sėmenys nebeauginami (kaip ir 2010 m.) pagal istorinius bei spaudos duomenis sėmeninių linų turėtų būti 200-300 t derliaus, taigi vienam gyventojui tektų apie 100-150 g.
Šaltinis: Lietuvos Statistikos departamentas (http://www.stat.gov.lt/lt/)


Linų auginimas mūsų ūkyje.

        Taigi, iš šios trumpos statistinių duomenų analizės galima daryti kelias išvadas:

 1.Šiuo metu linų auginimas Lietuvoje yra jau besunykstanti tradicija.

2. Vienam gyventojui Lietuvoje užaugintų sėmenų paskutiniais metais tenka nuo 100 iki 230 g. 

3. Norint paragauti Lietuvoje užaugintų sėmenų ir jų produktų reikia atidžiai pasidomėti jų kilme.


                                      *  *  *


 

      Mūsų ūkyje auginama virš  4 ha linų. Kviečiame prisiminti derliaus auginimo tarpsnius pagal datas - nuo birželio iki rugsėjo (paveikslėlis dešinėje).


Linų lauke.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą