2012 m. rugsėjo 13 d., ketvirtadienis

Rudeninė sėja 2012

Pastarosios kelios savaitės buvo labai įtemptos. Kiekvieną dieną, įskaitant savaitgalius, teko dirbti nuo aušros iki sutemų. Kai palijo, tenka lengvesnius darbus dirbti. Tik baigus kulti javus suskubome  išdirbti žemes ir kuo greičiau įsėti kvietrugį.  Pastarąjį tinkamiausia įterpti į dirvą pirmosiomis 10 rugsėjo dienų. Paskutinėmis dienomis buvo nuspręstą kvietrugį sėti 3 laukuose: dviejuose laukuose po pūdymo ir šiemet buvusiuose rapsuose. Tad skubėjome suskusti rapsų ražus ir pūdymus, ir kuo greičiau sėti.


Į pūdymus viską sėjome įprastai - suskustą dirvą išfrezavus buvo sėjami grūdai, kartu įterpiamos trąšos. Lauke, kur buvo rapsai teko improvizuoti, bet pirmiausia apie viską iš eilės. 
Pradėjus sėją prasidėjo ir visos bėdos. Nuo pat pirmos dienos "nuleido" ratą t-25 traktoriui, vadinamajam "pupsui". Gerai, kad bent visa tai įvyko prie pat dirbamo lauko - vis tiek galėjome sėti, nes tos dienos "pupso" darbas - trąšų ir sėklų atvežimas iki dirvos.
Nuleistas galinis "pupso" ratas
Vargšas "pupsas" visai pasviręs rymo lyg laukų ramunėlė

Tačiau neilgai teko džiaugtis - tuoj išėjo oras ir iš sėjamosios rato, tad teko skubėti namo jį pasikeisti. Pakeitimas nepasiteisino - netrukus situacija pasikartojo...
Kai šiame lauke darbą pabaigėme, išskubėjome į sekantį, o ten nelaimių serija toliau tęsėsi ir nuleido galinį "Deutz Fahr"  traktoriaus ratą.  O ten sutvarkyti ratą, tai ne t-25 ar sėjamosios ratą pataisyti.. teko nuo pietų iki vakaro paplušėti, kol ištraukėme kamerą, uždėjome lopą ir viską sukišome atgal (gaila, bet nuotraukų nepadariau).  
Gerai, kad bent tuo visos bėdos ir pasibaigė, ir toliau darbą galėjome tęsti ramiai. Taigi pagrindinis mūsų instrumentas galutiniam dirvos dirbimui buvo freza "Kuhn":
Rotorinis kultivatorius "Kuhn"
 Su juo kuo puikiausiai išsidirba ir kiečiausi moliai. Štai ir vaizdo klipas kaip ji dirba, taip pat matyti ir tėvas - paskui sėjantis kvietrugį.

Pasėjus kvietrugį pūdymuose teko gerai pasukti galvą: kaipgi įsėti pastarąjį į skustą rapsieną?. Rapsienoj buvo likę dar daug gerai nepasislėpusių rapso šiaudų, tai teko gerai pasukti galvą kaipgi į tuos šiaudus su mūsų tam visai nepritaikyta sėjamąja pasėti grūdus. Pagalvoję nusprendėme nuo sėjamos nuimti trąšų įterpimo noragėlius (priekyje) ir gale - akėtėles, o palikti tik sėklą įterpiančius diskus. Tokios sudėties sėjamosios nuotrauką padariau tik vieną, ir toj, kažin ar ką matysite.
Sėjamoji be trąšų įterpimo noragėlių ir akėtėlių kvietrugio sėklos išbarstymui ant 1 kartą skustos rapsų ražienos.

Su tokios komplektacijos sėjamąja ant paviršiaus išbarsčius sėklas, viską dar kartą negiliai suskutome lėkštėmis, kad sėklos gerai įsiterptų į žemę. Tokio bandymo dar nebuvom niekada darę, tad su nerimu laukiam, kas bus, ar kas išdigs...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą