2012 m. spalio 21 d., sekmadienis

Raunam krienus iš žemės

Ūkyje darbai vienas kitą veja: pabaigi vieną, o jau žiūri kitą vėluoji atlikti. Leki kaip voverė rate. Tačiau tai jau paskutiniai darbai, po kurių ateis žiema ir šioks toks poilsis ūininkams. 
Tad dabar apie tuos paskutinius darbus. Pats didžiausias -  nukasti visus krienus ir kuo greičiau (kol sausa), suvežti į rūsį po stogu, nes jau po trijų dienų prognozuojami lietūs, kurie įmerks dirvą ir neleis krienų iš dirvos iškasti. Tad būsimasias tris dieneles teks gerai paplušėti, kad suspėtume.
Šiemet šaknys geros. Aišku, yra ir prastai užaugusių, kurios baisiai išsišakojo, nes buvo labai drėgna vasara ir jų apvalyti nespėta. Iš šakotų bus galima kitiems metams paruošti sodinukus.
Porelė labai gražių gerai išsikasusių šaknų
Nukastos krienų vagos. Nors kasamoji kasa labai giliai, tačiau ne visada pavyksta visus krienus ištraukti
Surinktos šaknys išvežimui
Mama padeda surinkti nukastus krienus
Krienų surinkimas tai tik pirmas etapas. Suvežtas šaknis reikės nuvalyti, nupjaustyti lapus bei mažas šakneles ir taip paruoštas šaknis, gražiai sudėjus sandėlyje, palikti žiemoti. Svarbus darbas - pasiruošti sodinukus pavasariui.
Pupelės, suvežtos su visais stiebais po stogu išdžiūti, irgi laukia savo eilės: iškūlimo. Dar reikėtų burnotį  nukulti, bet turbūt paliksime, nes dėl tokio mažo kiekio net kombaino neapsimokės varyti į laukus. Tiesa, dar reikės po pupelių iškūlimo kombainą paruošti žiemai. Jį išvalyti ir užkonservuoti žiemai. Pabaigti likusius mažus žemės gabaliukus suarti, tehniką nuplauti ir paruošti žiemoti. Ir dar galybę smulkių darbų nudirbti prieš žiemą. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą