2012 m. liepos 28 d., šeštadienis

Pasiruošimas javapjūtei ir kūlimas 2012

Paskutines savaites vyko smarkus pasiruošimas javapjūtei. Pirmiausia pradėjome nuo priekabos, kurią nusipirkome šių metų pavasarį, bet niekaip nesuspėjome sutvarkyti anksčiau, tad prieš pat javapjūtę teko prie jos gerai padirbėti. Iš pat pradžių priekaba atrodė štai kaip:
Šoniniai bortai jau nuimti - likus platforma
Bortai buvo supuvę, sulankstyti, tad buvo daug darbo juos tiesinant, kitaip tvarkant
Dešiniajam bortui pakeitėme skardą ir skersinius, nes restauruoti senąją buvo beviltiška
Atnaujintas bortas
Po bortų sutvarkymo padarėm ir priekabos paaukštinimus, kad būtų galima pakrauti daugiau grūdų. Gaila, kad darbo proceso nepavyko įamžinti. Štai keletas nuotraukų: jau pabaigti paaukštinimų, prieš pat dažant.

Priekaba su paaukštinimais baikta, beliko tik nudažyti ir užsandaryti
Ir jau baigta dažyti priekaba:
Priekabą sutvarkyti užtruko beveik savaitę. Paskutinis darbas: užsandaryti, kad nebyrėtų grūdai.

Pabaigus priekabą greitai skubėjome prie kombaino - paruošti jį kūlimui. Beveik kiekvienais metais ant kombaino įsikuria vapsvos - ten jas išgyvendinti, nes su jomis toli nenuvažiuosi.
Vapsvų lizdas ant veidrodėlį laikančio strypo, prie kabinos viršuje kairėj.
Šiemet buvo net du lizdai. Mažasis lizdas matosi buvusioj nuotraukoj, o didysis jau buvo nukabintas. Pastarasis jau buvo tuščias. Aišku, gaila taip nukabinėti kažkieno namus, bet širšės vis ne vietoj, ant kombaino įsikuria. Juk nevažiuosi su jomis į kūlimą.

Nuo kombaino nukrapštytas tuščias širšių lizdas
Pabaigus tvarkyti kombainą vakar išvažiavau į laukus kulti. Pradėjau nuo vieno prasčiausių kvietrugio laukelių. Kol kas kvietrugis dar gerai nesikulia, nes jam dar reikia lietaus ir saulės kaitros - tada ne taip akuotai vels kombaino sietus ir kūlimo našumas bus didesnis. Pradėjau nuo prastesnio lauko, galima sakyti ekologiškai užauginto - tad ir piktžolių nemažai matyti.
Jau laukuose kuliu
 Priededu video, kaip vyko ekologiško kvietrugio kūlimas. Bus galima visą žiemą kepti skanią naminę duoną. Net duonos "kvapas" jaučiasi.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą