2012 m. rugpjūčio 28 d., antradienis

Pabaigus kulti miežius skubame viską suarti

Tik pabaigę kulti miežius skubame kuo greičiau suarti lauką ir, sujungus su greta buvusiu pūdymu, įsėti kvietrugius. Turėtų susidaryti nemažas 18 ha plotas. Tokį bus daug patogiau prižiūrėti nei keletą žemės plotelių po kelis hektarus.
Nors po miežių kūlimo liko daug šiaudų, kurie sunkiai įsiterpia į dirvą ir kai kur lieka paviršiuje,  žemės dirbimas ėjosi gerai. Aišku likę šiaudai dar gali kimšti sėjamąją, bet gal kaip nors pasėsime...
  (Pro langą tolumoje matosi  tamsiai rudas laukas - tai linai - noksta ir laukia kūlimo. Tiek viename, tiek kitame video)


Kvietrugiams dirvą paruošiame pirmiausiai žemę išdirbdami su ukrainietiškomis lėkštėmis maždaug 15 cm gylyje ir po to su rotoriniu kultivatoriumi "Kuhn". Rotorinis kultivatorius dar vadinamas žemės freza yra nepamainomas dirbant žemę rudenį, ypač esant sausringam rudeniui. Dirbant molingą žemę freza puikiai smulkina didelius molingus grumstus - ko joks kitas padargas taip puikiai nepadaro. Dažniausiai užtenka tik vieną kartą pravažiuoti ir sudžiūvę molingiausi kalniukai tampa puikiai išdirbta žeme (jeigu ne - pakartojam - ir rezultatas puikus). Priešingai nei germinatorius, kuris iškelia į paviršių šiaudus, besisukdami frezos peiliai šiaudus įterpia. Aišku, šis agregatas turi ir minusų. Pirmiausia - jo našumas nėra didelis, antra - dirbant su juo žemę kuro sąnaudos išauga vos ne dvigubai palyginus su germinatoriumi. Bet viskas atsiperka puikiai paruošus žemę. Manau, po savaitės teks su juo dirbti - tada įdėsiu video ar nuotraukų, kad būtų aiškiau kas tai per agregatas.

Šiuo metu belikę nukulti vasarinį rapsą, kurį, manau, rytoj pradėsime kulti. Po to linus ir galiausiai sojas su burnočiu. Tačiau šie darbai priklauso nuo elevatorių darbo: priekabos pilnos, nėra kur didelių kiekių pilti, tad dar gali ir netekti kulti viso rapso.. Na, gal mažesniąją priekabą dar pavyks sandėlyje išversti ir į ją kulti, tačiau ją prikulti netruksiu visos dienos, tai reiškia, jog po to sustos darbas. Šiemet žemdirbiams jau tokie metai. Ir niekur nepabėgsi - turi derintis prie įmonių, kurios superka derlių.

Šioje nuotraukoje puikiai matosi tolumoje bręstantys ir kūlimo laukiantys linai (tamsiai rudas laukas)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą