2012 m. rugpjūčio 5 d., sekmadienis

Pasidžiaukime

         Vis dar žydint lauko gėlėms, tęsiasi malonūs lauko darbai. O smagūs jie dėl to, kad galima stebėti kaip viskas ūgteli, kaip subrandina vaisius... Kitaip sakant kaime nėra monotonijos. 
      Šiuo metu pradžiūvę nuo lietaus javai yra kuliami, o mes pasižiūrėkime kaip keičiasi laukai tų augalų, kurių nuėmimo metas dar neatėjo. 



Pirmiausia prisiminkime linų žydėjimo metą birželio mėnesio pabaigoje:


ir pasižiūrėkime kaip jie atrodo dabar (rugpjūčio 2 - 4 d.):


        Linai jau suformavo tuos gražius "rutuliukus" (moksliškai linų vaisius - "rutulines dėžutes"), kuriuose patogiai įsikūrę linų sėmenys, tačiau jos dar minkštos.
        Plačiau apie linus ir jų panaudojimą mūsų ūkyje papasakosime vėliau, o dabar apie SOJĄ. Šiam tikslui pasitelkiu Vikipedijos išmintį:
      "Vienametis žolinis augalas, panašus į pupelę. Stiebas status, vijoklinis ar kitokios formos. Lapai trilapiai. Vainikėlis baltas arba violetinis. Ankštis plokščia, plaukuota, su persmaugimais tarp sėklų, šiaudų arba rudos spalvos. Užaugina 1-4 sėklas...
Manoma, kad soja kilo iš Pietryčių Azijos, kurioje ir dabar savaime auga kai kurios jos rūšys. Jau 4000 metų prieš mūsų erą daugelis Kinijos gyventojų maitinosi soja. Europoje pradėjo plisti nuo XIX a. antrosios pusės. Dabar auginama Rytų Azijoje, Filipinuose, Pietų Afrikoje, Madagaskare, Australijoje, Vidurio ir Pietų Amerikoje. Daug sojų auginama Kinijoje, JAV, Indonezijoje, Japonijoje ir kt."

          Kaip matyti nuotraukose sojoms labai tinka Lietuvos klimatas. Jos puikiai stiebiasi ir jau nokina ankštis.
           Soja puikus baltymų šaltinis.Nuotraukoje apačioje - paūgėję sojų giminaitės - pupelės. O kairiau - pirmamečiai krienai.
          Kaip matyti sekančioje nuotraukoje - antramečių krienų lapai jau skelbia apie krienų pasiruošimą būti kasamiems iš dirvos ir tarkuojamiems, bet jiems dar teks du mėnesius palaukti.
          Šitas derlius bus kasamas rudenį, o dabar paganykime akis po laukiančius kombaino miežius ir palinkėkime ūkininkams gerų oro sąlygų.
Su šiuo vaizdu Jus ir palieku. Netrukus pratęsime vasaros ekskursiją po ūkį.




















Komentarų nėra:

Rašyti komentarą