2015 m. rugpjūčio 1 d., šeštadienis

JUDROS SĖKLŲ ALIEJUI DERLIAUS NUĖMIMAS


Norint išspausti aliejų, judros sėklų paruošimas vyksta visus metus, mat judros mūsų ūkyje sėjamos rudenį. 

Tačiau šiandien - apie derliaus nuėmimą.

Nuo liepos mėnesio pirmųjų dienų kombainas buvo ruošiamas gražiausiam darbui - derliaus nuėmimui. Kiekvienas dirželis patikrintas, kiekvienas guolis 'pamaitintas', kiekvienas varžtelis prisuktas, visos svarbios detalės išlygintos, susidėvėję pakeistos, viskas išvalyta, išblizginta, langai kaip veidrodis... ir tai tik dalelė pasiruošimo darbų pasitinkant naujas sėklas. 

Po maždaug trijų savaičių, t.y. liepos 25 d., šeštadienį nuo ryto ruošiant kombainą, apie 12-13 val. jis pajuda iš kiemo kaip kasmet skleisdamas tą ypatingą tik kombainui būdingą garsą ir visi aplinkui suklūsta - tai - gamtai diktuojant - naujo ciklo pradžia mūsų ūkyje. 


 Judros pakulos linijomis nutįsta laukuose, o kartais kartu su metro ilgio ramunėmis ir kombaine - tada reikia jas iš ten traukti, bet jos visai nenori iš ten lįsti, tad tenka kaip reikiant paplušėti priklaupus rankomis traukti, sukti 'dantratį', traukti, sukti, traukti ...Ir važiuoti toliau. Ir taip bent kelis kartus per lauką, kur baltosios ramunės laukų plačiai išaugę.


 Mindaugas su kombainu darbuojasi, gandrai lekioja aplink dairydamiesi, ieškodami gardesnio kąsnelio ražienose.




Po maždaug aštuonių valandų nepertraukiamo darbo, išskyrus tada, kai reikėjo rimtai 'pasikalbėti' su kombainą strigdančiomis ramunėmis, kombainas 'pailsomis' dar su sėklų pilnu bunkeriu pajuda link sandėlio, mat visos sėklos į priekabą netelpa. 
Priekaboje sėklas išlyginame, kad nesugalvotų 'išlipti', kai bus vežamos į sandėlį valyti ir pajudame link jo.

Po kūlimo ražienas smulkinome ir užarėme. O sėklos visą naktį (apie 12 val. buvo kibirais pilamos į valomąją) ir kantriai laukiant perpilamos į rankų darbo džiovyklą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą