2018 m. balandžio 17 d., antradienis

APIE TRIS PIRMAS SĖJOS DIENAS arba LABAS PAVASARI !

1 DIENA
Balandžio 12 d. Pirmasis žemės dirbimas šiais metais.








Tačiau teko patirti, kad kur ne kur, rudens balos po žiemos dar neišgaravę. 

Sugaišom valandėlę kol atvažiavom į laukus kitu traktoriumi ir pritvirtinę grandinėmis sėkmingai ištraukėme grimzduolį. Prieš tai atkabinome akėčias.

Štai kokią purvo vonią apturėjo mūsų traktorius.




2 DIENA

Balandžio 13 d., PENKTADIENIS:) Pasėjome linus.
Prieš pradedant sėją Mindaugas suremontavo traktoriaus priekinės ašies hidraulinius cilindrus. Ruošė sėjamąją darbui. Sutepė. Sureguliavo sėklos normą (kad tinkamas kiekis sėklų išbyrėtų į hektarą).
Prieš sėjant tądien taip pat akėjome numatytą lauką linams. Tačiau ir čia neapsiėjome be trukdžių. 


Kultivatorius sulūžo!!! Mindaugas parvežė jį iš laukų tiesiog pakabinęs jį "už nosies". Nuotraukoje matosi.

Pjovė sulinkusį ir nulūžusį kultivatoriaus konstrukciją laikantyjį strypą. Po to Mindaugas juos virino. O aš ir Mindaugo mama padėjome prilaikydamos. Bedirbant baigėsi virinimo viela. Tad skubėjau į miestą (apie 25 km) jos pirkti. Taigi užtrukome apie 4 valandas, kol padargas vėl galėjo ruošti žemelę linų sėklelėms.
Tolumoje kairėje priekaba su linų sėklomis. Dešiniau - Mindaugas  su traktoriumi. Prisipylęs į sėjamąją sėklų skuba į lauką jų sėti, nes jau saulelė pamažu leidžiasi vakaran. Sėklų reikia vis pasipildyti, tad vėl ir vėl reikia grįžti prie priekabos. Taip bedirbant dar ir maišas iš jos "iššoko". O maišo būta ne mažo. Teko atsivežti virvę ir jį parišus prie traktoriaus pakelti atgal.
Kai baigėme šių metų linų sėją, buvo jau tamsus vakaras. Apie 22-23 val.



3 DIENA
Balandžio 15 d. Pasėjome baltąsias garstyčias ir kmynus. Taip kmynus. Pagaliau auginame kmynus:) 



Šeštadienį, sugrįžome iš turgelio apie 15 val. Mindaugas jau buvo išakėjęs vieną mėgstamiausių mano laukų. Prie berželių. Ten, kur sutiksi stirnų, bebrų ir mažų zuikiukų. Tikra gamtos oazė. 



Nors buvome gerokai pavargę po penktadienio sėjos iki vėlumų ir ankstyvo kėlimosi į šeštadienio turgelį, bet malonūs įspūdžiai turgelyje nuteikė entuziastingai tęsti sėją. 



Tad dar tądien vakarop išskubėjome nurinkti po žiemos ir pavasarinio žemės dirbimo iškilusių akmenų. O jų trise surinkome kelias ne mažas krūvas. Man kaip visada buvo įdomu atidžiau pažvelgti į kiekvieną jų ir paieškoti čia dažnai randamų fosilijų. Taip pat kiekvienąkart domina tose žemėse anksčiau gyvenusių žmonių gyvenimo liekanos. Kartais kokią krosnies plytą ar molinės raštuotos lėkštės gabalėlį randu. O kartais kokį susilamdžiusį "proškų" indelį. Čia jau iš naujesnių laikų:) Tuščią aišku. Su vos įžiūrima paskirtimi. Tačiau baisu tai, kad šitie plastiko gabalai niekur iš žemės nedingsta ir nesuyra. Dėl to džiaugiuosi, kad Jūs, klientai, į turgelį apsipirkimui vis daugiau atsinešate savo daugkartinius maišus. Ačiū Jums.

Kitąryt, vos saulei nudžiovinus žemės paviršių po vakarinio lietučio, nuburzginome sėti.

Dar kartą su kultivatoriumi pralėkėme nelygias lauko vietas. O kmynams skirtą lauką tai net visą pakartotinai išpurenome. Ir kelias pilnas prijuostes akmenų nunešėme į palaukę. Kad tik jiems čia patiktų. Ir daug bitučių sutiktų. O jos dabar jau žydinčiuose krūmynuose aplink sukasi.
Būsimas kmynų laukas Smilgių šeimos ūkyje:)


Bebrai tikrai gerus dantukus turi, kad aplink tik pjuvenos mėtosi.



Tokie tad nepertraukiami pavasario darbai. Ir dabar dar Mindaugas kieme padargus ruošia, varžčiukus suka, išsiaiškina ir sugalvoja kaip pataisyti, reikiamas detales parūpina ir ruošia tolimesniems ūkio darbams. Apie kuriuos papasakosime kituose straipsneliuose.




IKI PASIMATYMO, DRAUGAI!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą