2013 m. liepos 7 d., sekmadienis

ALIEJINIAI AUGALAI MŪSŲ ŪKYJE. Žydėjimo metas (I - PLUOŠTINĖS KANAPĖS ir žvilgsnis į linus)


PLUOŠTINĖS KANAPĖS. LAMMC Upytės bandymų stočiai atlikus daug tyrimų beauginant pluoštines kanapes Lietuvoje (APIE JŲ TYRIMUS SKAITYKITE ČIA www.asu.lt/file.doc?id=52645) ‎ bei leidus Lietuvoje auginti pluoštines kanapes,  Kaip jau minėjome ankstesniuose straipsniuose - pirmieji metai kaip pasėjome pluoštinio tipo kanapių - jos psichikos neveikia, iš jų gaminamas pluoštas, maistinis aliejus.
Pagal LAMMC Upytės bandymų stoties tyrimų ataskaitą, kurią galite rasti internete - http://www.zum.lt/zum/m/m_files/wfiles/file174.pdf  šiek tiek informacijos apie pluoštines kanapes: 
*  "Pagrindinis kanapių pluoštui ir sėkloms augintojas ES – Prancūzija – augina 54 % viso auginamo ploto, Vokietija – 11 %, Didžioji Britanija – 9 %, Lenkija ir Italija – po 6 %, Ispanija – 4 %" ES - apie 10-12 tūkst. ha.
*  Sėklos naudojamos maistui, pašarams, kaip žaliava aliejui, arba kaip dauginamoji medžiaga. Pluoštinių kanapių aliejaus sudėtyje yra apie 80 % pagrindinių riebalinių rūgščių – linolo rūgšties (omega-6) – apie 55%, alfa-linoleno (omega-3) – apie 22 %, be to yra gama-linoleno rūgšties (iki 4 %) ir stearino rūgšties (iki 2 %). 
*  Pluoštinių kanapių aliejus yra vertingas ir naudojamas kosmetikai, dažams gaminti bei maistui. Pluoštas pasaulyje naudojamas kaip celiuliozės žaliava. Yra netgi terminas, kuris į lietuvių kalbą verčiamas kaip „nemedienos popierius“ (Tree-free paper) – gaminamas vien iš žolinių augalų – pluoštinių kanapių, linų, kukurūzų, javų šiaudų celiuliozės. Iš visų išvardintų augalų pluoštinės kanapės ploto vienete sukaupia daugiausiai biomasės. Daugiau informacijos LAMMC Upytės bandymų stoties tyrimų ataskaitoje čia- http://www.zum.lt/zum/m/m_files/wfiles/file174.pdf    
KELETAS NUOTRAUKŲ IŠ MŪSŲ PLUOŠTINIŲ KANAPIŲ LAUKO:

 
Įdomu stebėti kaip auga pluoštinės kanapės. Nors laukas vienas, ir sėklos visos vienodos, matote, jog vieni pluoštinių kanapių augalai- žydi, o kiti - tiesiog žaliuoja. Tai va, tie žydintys vadinami vyriškais, o kiti - moteriškais pluoštinių kanapių augalais. Tam pailiustruoti pateikiame skaidrę iš  LAMMC Upytės bandymų stoties pristatymo www.asu.lt/file.doc?id=52645 Labai įdomu.
Pluoštinė kanapė iš arčiau.
Pluoštinės kanapės mane praaugo ir dar nesiruošia sustoti - jos stelbia visas žoles, ir taip auga be jokio žmogaus įsikišimo.

Beje, iš pluoštinių kanapių kaip ir iš linų gaunamas pluoštas naudojamas net gi rūbams siūti. Ir kaip rodo žmonių patirtis, tai puiki išeitis turintiems alergiją. Faktai apie pluoštines kanapes pagal Baltijos pluoštinių kultūrų augintojų ir perdirbėjų asociaciją, kurie puikiai akcentuos bei susistemins šį straipsniuką apie pluoštinių kanapių auginimą mūsų ūkyje:
auginant pluoštines kanapes nereikia pesticidų ar herbicidų;
kanapinis audinys drėgmę sugeria 8 kartus geriau nei medvilninis;
kanapinis audinys 10 kartų patvaresnis nei medvilninis;
pirmieji „Levis“ džinsai buvo pasiūti iš kanapinio audinio;
iš 1 ha pluoštinių kanapių galima pagaminti tiek popieriaus, kiek iš 4 ha medžių;
kanapiniame popieriuje nėra dioksinų ar sieros;
pluoštinių kanapių popierių galima pakartotinai perdirbti 7 kartus, o iš medienos gaminamą popierių – iki 3 kartų;
pluoštinių kanapių sėklos yra geriausiai įsisavinamų baltymų šaltinis;
• pluoštinių kanapių sėklose yra didžiausias subalansuotų būtinųjų riebiųjų rūgščių kiekis;
• pluoštinių kanapių sėklose aliejus sudaro 30–50 proc. svorio;
• pluoštinės kanapės tūkstančius metų naudojamos gydomiesiems tikslams;
auginant pluoštines kanapes sėkloms, jos sudaro pusę augalo svorio;
• pluoštinė kanapė – vienas greičiausiai augančių augalų Žemėje;
• pluoštines kanapes galima auginti bet kur, kur auga grūdinės kultūros.
PABAIGAI:
Beje, mums tai buvo naujiena, tačiau sužinojome, kad pluoštinės kanapės Lietuvoje toli gražu ne naujai auginama kultūra. Anaiptol - kodėl atsivertę močiučių receptų knygas, rasime nemažai tradicinių lietuviškų patiekalų su pluoštinėmis kanapėmis. Turime ir kanapienę! Žemaičiai kanapių sėklas pakepindavo, sutrindavo, sumaišydavo su druska. Kanapienėje dažydami su lupena virtas bulves skanaudavo. Šis tradicinis, bet labai sveikas Kūčių stalo patiekalas gali būti valgomas kasdien (Šaltinis: http://sveikata.diena.lt/lt/naujienos/sveikata/kanapinis-audinys-naturali-iseities-alergiskiems-zmonems-435818)


TOLIAU....žydi linai...prisiminkime kaip taip atrodo:
Visada kelia nuostalgiją, primena žmonių pasakojimus apie rovimą, džiovinimą, kūlimą, ir, be abejo, aliejaus spaudimą. Ah....



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą