2013 m. liepos 7 d., sekmadienis

BURNOTIS - arba, kaip aš pavadinčiau, stebuklingų pupų pasekėjas.

Iš Antano Svirskio - habilituoto daktaro bei selekcininko - sužinojome apie šį nepaprastą ir, kaip galima teigti, užmirštą, be galo naudingą augalą. 
Iš aguonos dydžio grūdelio per 4-5 mėnesius palankiomis  sąlygomis vieno augalo masė gali užaugti iki 5-20 kg (primena pasaką apie stebuklingas pupas), o 1,5 m ilgio žiedyne subręsti iki 0,5 kg sėklų. Burnočių aukštis - nuo 0,8 iki 3 metrų ("Burnočiai - pašaras, maistas, vaistas"Vilnius :Valstiečių laikraštis, 2007. - 48 p.).
 A.Svirskis savo knygoje ("Burnočiai - pašaras, maistas, vaistas"Vilnius :Valstiečių laikraštis, 2007. - 48 p.) rašo, kad seniau grūdiniai burnočiai buvo viena iš svarbiausių maistinių augalų rūšių. Jie buvo vartojami bemaž kaip kukurūzai ir pupelės. Labai svarbu, kad burnočių sėklose yra  net 15-17 proc. baltymų, tuo tarpu ryžiuose tik 8 proc., kviečiai taip pat atsilieka  - nuo 9 iki 14 proc. Tai labai svarbu vegetarams, veganams bei kiekvienam besidominčiam tuo, ką valgo. Pagal ląstelieną burnočiai lenkia avižas. Be to, burnočiuose  kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalio yra daugiau nei piene.  Šie duomenys iš USDA (JAV žemės ūkio departamento) maistos medžiagų duomenų bazės - galima ir konkrečiau pasianalizuoti:http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2803?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=fg&qlookup=   http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?format=&sort=fg&fg=&order=desc
Taigi, pažvelkime kaip atrodo burnočių auginimo antras dublis mūsų ūkyje (antras, kadangi pirmą kartą auginome praėjusiais metais - patirtis parodė ne tik tai, kad burnočiai auga TIK prižiūrimi ekologiškai, bet "pripažįsta" tik rankų darbą (tame tarpe ravėjimą, kažkiek retinimą - beravint, nes laiku neišravėjus, ne tik kad bus sunku įžengti į burnočių lauką, bet ir teks pavargti juos iškulint). Padirbėję galime pasidžiaugti ir pasidalinti išstypusiais burnočiais ŠĮMET, 2013-07-07.



Burnotis pradeda krauti žiedyną.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą